De tijgersprong

China, Lijiang -

Midden in de rivier ligt een groot rotsblok. Hier sprong de tijger over de Yangtze. Hoog boven de oevers volgt een steil, kronkelend paadje, erg dicht bij de afgrond, de plooien van de ravijnberg. We zijn aan de Tiger Leaping Gorge, zo’n twee uur rijden van Lijiang. Mijn maag ligt in een kronkel en mijn darmen geven niet thuis. Niet echt een goede start voor een wandeltocht waarbij we op de eerste dag zes uren zullen moeten klimmen. De wolken beschermen ons tegen de brandende zon en achter elke bocht wacht een nog mooier vergezicht. Wanneer we aan het zwaarste stuk moeten beginnen, gooi ik echter de handdoek in de ring. Het protest van mijn ingewanden en de hitte van de zonnestralen die zich door het wolkendek wisten te priemen worden mij teveel. Gelukkig zijn er gidsen met paardjes, paardjes die mij en de rugzakken de berg opzeulen tot aan het einde van dit moeilijke stuk, de 26 bochten. Daarna wordt het iets makkelijker en het vooruitzicht van een frisse, welverdiende pint in de Halfway Lodge waar we zullen overnachten, pompt nieuwe moed in de beentjes. Het panorama vanop het balkon maakt alles goed en doet zelfs de hardnekkigste blein vergeten. Dag twee is een peulenschil vergeleken met het eerste traject. Af en toe wordt het wel spannend en een beetje eng wanneer een watervalletje over het pad gaat. Het smalle pad, het smalle gladde pad, het smalle gladde pad met niets dan afgrond naast me. Heel ver onder ons hoor je het aanhoudende geraas van de machtige Yangtze. Hoog boven ons zorgt de hemel voor een dramatisch lichtspel. Daar tussenin overmeesteren twee nietige stipjes in een reusachtige ravijn het pad waar eens de legendarische tijger een sprong over de gouden rivier waagde.

Dit schreef Sarah op foto's

2 reacties

 • Beste Sarah en Kees, terwijl we jullie reisverhalen lezen, en daar waarschijnlijk de zon fel te keer gaat, is het hier aan het regenen, z’on 20 l/m2 .Het gaat jullie goed.
  Groetjes, Irma & Rik.

 • woaw wat een pad, en die bergen…héél spectaculair allemaal.maar een pils is inderdaad een goede oplossing bij maagkrampen.
  saar, geef toe: je wou gewoon op de ezel!!!
  nog véél plezier ginder!!!
  en ja, inderdaad het is hier niet echt aan het zomeren…

  Dit schreef thomas op 12 June' 08 om 13:15