Geit Mongolaise

Mongolië, Terelj -

Ingredienten:

 • 1 geit
 • aardappelen
 • ajuin
 • look
 • zout

Benodigdheden:

 • rivier (met stenen)
 • hout

mongolgeit

Ga naar de markt en koop een geit. Stop de geit, de poten bij elkaar gebonden met een touw, in de kofferbak. Vul de auto rijkelijk met familieleden. Overgiet de achterbank met schootkinderen, de kaakjes tegen de ruit. Rij naar de oever van een goed stromende rivier buiten de stad. Help de platgedrukte familie uit de auto, hef de geit uit de kofferbak, maak het touw los en trek het dier gedurende 20 meter bij de horens. Dwing de geit op de rug, grijp het bij de hoefjes en strek de poten totdat de buik strak staat. Snij een vil bij de holte tussen de maag en de longen. Steek een hand in de snee en ga in de borstkas tastend op zoek naar de aorta. Knijp deze met een draaiende beweging stevig dicht. Hou bij deze laatste handelingen, indien nodig, de bek en neusgaten van de geit gesloten.

Plaats een emmertje, een schaal en een grote soeplepel naast de dode geit. Snij het beest open van de kin tot de keutel. Maak de darmen los en hou de uiteinden bij het verwijderen goed bij elkaar. Pers 20 meter verderop – niet terug richting auto!- deze darmen leeg en spoel ze grondig uit . Snij de maag los en maak ook deze leeg op een nieuw hoopje naast de darminhoud. Schop de hond weg. Keer de maag binnenste buiten en schraap met de ongeslepen kant van het lemmet de maagwand gaaf. Spoel goed na. Haal vervolgens de overige ingewanden uit de buikholte en leg ze in de schaal. Zorg ervoor dat het bloed regelmatig in het emmertje wordt gelepeld. Zo hou je de keuken netjes en is er voldoende bloed voor het bereiden van een heerlijke bloedworst. Hou steeds honden en roofvogels op een veilige afstand.

Sprokkel hout, maak een vuur en breng rivierwater aan de kook. Kook de ingewanden, niet de darmen, totdat ze gaar zijn. Hou de maag eventueel apart om ze later op te spannen, te drogen en te gebruiken als melkzak. Hak de poten af, vil de geit, hak het hoofd eraf en leg de huid te drogen in de zon. Eet de gaargekookte ingewanden uit het vuistje. Ga even rusten, speel een spelletje kaart en rook een sigaret.

Verzamel gladde, ongebarsten rivierstenen die lekker in de hand liggen en leg ze in het vuur. Wanneer de stenen gloeiend heet zijn haal je ze met een tang of twee takken – voor de ervaren kok – uit het vuur. Leg de hete stenen doorheen de gehakte stukken geit in een grote ronde kookpot zodat de stenen en het vlees goed gemengd in de pot komen te liggen. Gewassen aardappelen in de schil en grofgesneden ajuin toevoegen. Breng op smaak met look en zout. Overgiet dit alles met een flinke scheut rivier en zet het deksel op de pan. Leg een zware steen op het deksel. Ga rusten, speel een spelletje kaart en rook een sigaret.

Laat het geheel koken totdat het water verdampt is en het vlees gaar is. Gooi de hete stenen in het gras en schep het eten op een schaal.

Serveertip: Kijk voor de verandering eens in het rond en nodig een paar toeristen uit. Plaats de toeristen op je vilten matje en schuif een blikje bier in hun richting. Geef hen een mesje en wijs naar een knook. Laat ze een kwartiertje klungelen en serveer ze daarna hapklare brokken. Zij kunnen doorgaans geen mes hanteren. Pret voor de hele familie!

Eet nu de rest van de geit zelf op. Vergeet daarbij vooral het heerlijke vet niet, het wordt weldra weer een koude winter! Wrijf na de maaltijd de warme kookstenen in je handpalmen om de bloedsomloop te stimuleren. Sluit de maaltijd af met een sloot vodka. Zing een lied uit volle borst. Ga slapen. Rij naar de markt en verkoop het zongedroogde geitevel.

Smakelijk!

Dit schreef Sarah op foto's

2 reacties

 • Sarah en Kees
  Wij hebben jullie eetmaal kunnen volgen, hopelijk hebben jullie er kunnen van genieten.
  Hou jullie goed.
  Irma & Rik.

 • Dag Irma en Rik,
  Het was heerlijk geitevlees, mals en toch knapperig waar de stukjes tegen de stenen hadden gelegen. Mmmm. We zitten nu in Beijing, morgen vliegen we via Londen naar Brussel. Er wordt weer een prachtig hoofdstuk afgesloten…(voor herhaling vatbaar)
  Groeten van Sarah en Kees

  Dit schreef sarah op 4 August' 08 om 11:25