Gele porselein

Rusland, Sint-Petersburg -

De dag begint met een wrange smaak. Bij een bushokje aan het Vitebskiy station ligt een lijk in lompen, de huid als gele porselein. Vliegen doen zich tegoed aan haar ogen, haar neusgaten, haar oren. Ik loop, net als iedereen, slilzwijgend voorbij maar iets in mij schreeuwt het uit. Dit kan niet zijn. Iemand, doe iets! Alsof iedereen een mooie dood gegund is, een waardig afscheid in familiekring. Deze dakloze vrouw wordt slechts omringd door vliegen. Waarschijnlijk was dit ook zo toen ze nog leefde. Het raakt me. Ik voel een steen in mijn maag.

Maar het leven gaat voort en we dalen af in de diepe schacht van het metrostation. Ik vind troost in het warme onthaal van de curator van het museum voor decoratieve en toegepaste kunsten, onderdeel van de kunstacademie. Op aanvraag gaan de poorten van deze wonderlijke zalen voor ons open en we krijgen een privé-rondleiding van de charmante Natalia. Het kost de leerlingen nog jaren werk om een zaal te ontdoen van de talloze lagen verf, aangebracht in een tijdperk toen alles wat Westers was moest verdwijnen achter een monotone grauwheid van grijze kalk.

Weer op straat weten we ons omringd door een parkenzee. Deze stad heeft ontelbare groene eilandjes, allemaal netjes onderhouden met minstens één stenen held. We zijn uitgeslenterd, keerden de stad binnenstebuiten. Op de Nevskiy verdwijnt de dag in een prachtig avondlicht. Op onze laatste avond in Sint-Petersburg genieten we van een Russisch diner van borsjt, zalm, ijsjes en champagne. Leve het leven! Ik klink in stilte ook op de lompenvrouw.

Dit schreef Sarah op foto's

2 reacties

 • Ai, wat kan ik me dat goed vooorstellen, zeg. Arm arm vrouwtje:
  Sint-Petersburg op zijn lelijkst maar ook op z’n mooist als ik al zo al
  die foto’s bekijk.
  Ben ook erg benieuwd naar een schrijfsel van reiziger Kees;)
  (Ajax baalt, wedstrijd tegen ADO Den Haag is uitgesteld door de
  rechter, Feijenoord loopt lekker met Kuijt uiteraard als boegbeeld, PSV
  moet er nog inkomen)

  Dit schreef Kittekat op 23 August' 05 om 10:31
 • Mooie foto’s zijn dat , met professionele begeleide tekst ,wij zijn
  zelf ook eens 8 dagen naar Moscou en het toenmalig Leninggrad geweest
  .Het was eind de jaren 80 . The metro dat was het pareltje . In Sint
  Petersburg zijn we in het hermitage geweest . Groetjes en geniet er
  samen van
  Rik en Irma

  Dit schreef Rik en Irma op 23 August' 05 om 13:03