Moezelen

Duitsland, Irrel -

Er was iets mis met Duitsland. Ik ging als kind met de camper de mooiste landschappen door. Frankrijk, Nederland, Luxemburg. Maar nooit naar Duitsland. Er werd over Duitsers gepraat alsof het nog een beetje oorlog was. Alsof ze allemaal een beetje schuldig waren aan de dood van opa. Er was duidelijk iets mis met Duitsland. Het heeft moeten duren tot november van dit jaar dat ik er, ondertussen met een eigen campertje, op ontdekking ging. De atlas valt open op de Moezel.

De bladeren vallen in de mooiste kleuren van de bomen. Ik vind de herfst meestal maar nat en grijs. Dat komt omdat ik in een stad woon. De herfst in een bos daarentegen, geeft een prachtig kleurenpalet. Het is een beetje mistig. De rotsen doemen op in de meest grillige formaties. We kruipen door de Duivelskloof in het bos rond Irrel, slurpen hete choco en rapen oranje bladeren voor een plakboek wat er nooit van komt.

In Trier wil ik perse naar de dom. Ik heb iets met kerken, maar niets met religie. Ik hou van de stilte die er heerst, de kaarsjes, de lichtinval. Een mentaal wellnesscentrum. Zoiets. De bloedende Christus en zijn eeuwig jankende moeder moet je er dan maar bijnemen. Wat is het eigenlijk allemaal schijnheilig. Wat een bloed, zweet en tranen werden er toch in deze bouwsels gestopt om iets te eren wat binnenin al lang zoek was. Een beginnend protest wordt in de kiem gesmoord met glaasjes Riesling en een knapperige worst aan een kraampje op het plein. Moderne winkels in oude vakwerkhuizen. Het Hans und Gretel gevoel komt opzetten. Gotische letters sieren de etalages en hangborden. Je stapt terug in een tijd van koetsen.

We rijden langs de Moezel die zich in duizend bochten wringt omgeven door steile hellingen vol wijngaarden. De oogst is al binnen, maar de heuvels staan er nog groen bij. Heel mooi allemaal en erg mistig. Elk dorpje heeft wel een Wohnmobilstellplatz aan de oever van de rivier. Even een paar Euromarken geven aan de Frau in het straatje om de hoek en je kan er overnachten. We zijn nog maar eens de kleinste camper van de kudde. Zonder schotelantenne.

In Bernkastel-Kues stap je net een sprookje binnen. Vakwerkhuisjes tieren welig. Sommige groot en statig, andere als voor een dwerg. Het heeft wel een erg groot knusheidsgehalte allemaal. De gebroeders Grimm hebben hier een kluif aan. We doen ons tegoed aan nog meer Riesling en de obligate schnitzel en dan gaat het terug richting thuisfront. Er is niets mis met Duitsland. En opa? Dat was de oorlog en die is overal even ziek.

Dit schreef Sarah op foto's