Norov & Tsogo

Mongolië -

Het begint met eentje. Dan zie je er enkele. Even later word je omhuld door een deken van sterren. Het is lang geleden dat ik er nog zoveel tegelijk zag. Het begint met eentje. Het kommetje wordt je aangereikt. Je dompelt de tip van je ringvinger in de Wodka en sprenkelt enkele druppels in de lucht. En dit driemaal: een keer voor vader hemel, voor moeder aarde en voor de goden. Zo doen de kommetjes en de verhalen de ronde.

Norov is onze 3 in 1: gids, tolk en kok. Ze werd geboren in Bulgan en leefde er 18 jaar. Dan verhuisde ze naar de grotere provinciestad Darkhan waar ze ‘s winters woont bij haar moeder en nicht. ‘s Zomers leeft ze van het toerisme. Omdat bijna alle reisbureau’s opereren vanuit UB woont ze tijdens het seizoen in de hoofdstad bij haar zuster. Het komt vaak voor dat familieleden tijdelijk bij elkaar intrekken. Zo wonen de nomadenkinderen tijdens het schooljaar vaak bij familieleden in provinciestadjes en helpen ze ‘s zomers op het platteland bij de ouders.

Tsogo is onze chauffeur. Hij heeft vijf kinderen en een Russische jeep. Hij komt van het Altaigebergte waar hij als kleine jongen hielp bij het hoeden van “de vijf dieren”: schapen, geiten, paarden, kamelen en koeien. Vroeger reed hij met een combine, zo’n groot gevaarte om velden mee te maaien. Omdat men tijdens het Marxistische regime geen loonsverschillen kende, werden de ijverige arbeiders beloond met reisjes. Zo kon Tsogo naar Moskou, Sint-Petersburg en Irkutsk. Nu rijdt hij ‘s zomers voor Tseren Tours met zijn jeep.

Samen zijn we het kwartet wat samen een jeeptocht van 17 dagen gaat ondernemen.

Dit schreef Sarah op foto's