Mongolië - Dalanzadgad

Gobi de Grote

Mongolië, Karkhorum -

De Gobi is wel heel apart. Sommige stukken zijn zo desolaat, zo onaards. Dat iemand hier kan overleven spreekt tot de verbeelding. En toch voorziet moeder Aarde al het nodige. Zo is er bijvoorbeeld de zag (Haloxylon ammodendron), een plant die zout water verdraagt en dat ook vindt, metersdiep in deze dorre, stenige bodem. Het hout brandt als een oude schuur en de begroeiing vinden de beestjes heerlijk. De kameel maakt zich niet al te druk om al deze droogte. Die kan gerust een maand zonder drinken.

Trouwens, over kamelen gesproken, wij zijn – zoals het echte woestijntoeristen betaamt – een ritje gaan maken op zo’n bultig wezen. Lachen! Zachtjes wiegend deint dit woestijnschip over de zandgolven. Je wordt er voorwaar helemaal rustig van en aait de wollige bult alsof het je trouwste hond was. Bij de thuishaven gaat de kameel voor anker door het behendig plooien van de gewrichten waardoor je vlotjes uit het zadel kan monsteren. En dan begint het bekkentrekken. Hilarisch! Wat een vreemd wezen. Wij lachen ons een bult.

Het Gobi landschap is heel gevarieerd. We zien zandduinen – het beeld dat je meestal hebt van een woestijn, een kilometerslange canyon, rode zandrotsen die herinneringen oproepen aan het zuidwesten van de VS – al stelt het vertier niets voor vergeleken bij Las Vegas. En altijd het vals plat. In werkelijkheid rijden we echter over een oeroude binnenzee en dit toch wel behoorlijk boven de zeespiegel. Een topje nabij haalt al gauw 2800 meter. Allemaal heel fraai. Wanneer de kamelen ‘s nachts sierlijk stilletjes langs de tent tsjokken, wordt het wel heel makkelijk om je TV-tje en hebbedingetje te missen.

Gaandeweg Gobi

Mongolië, Dalanzadgad -

We hebben het naar onze zin in deze mooie natuur, ademen diep in deze wijdsheid. Het Mongoolse visum hadden we bij aankomst al verlengd. De botbrekende bultwegen ben je snel weer vergeten. De lijven zijn gezeept, de kleedjes gesopt. Het zat er dus aan te komen.

Het is hier zo mooi, dat we er nog maar eens op uit trekken. Wederom met Tseren Tours, niets dan lof over hun aanpak, wederom met de Russische jeep. Iets korter deze keer, een 7-daagse jeeptocht naar de Gobi. Vandaar ook nu weer, voorlopig, over & out. Op 1 oktober wacht ons een trein met bestemming Beijing. Ik ben heel benieuwd en reeds voorbarig in lichte staat van onbehagen wat het Chinese hoofdstuk betreft. Een taalvirtuoos aan het einde van haar Latijn. Het Point-It boekje wordt allicht mijn bijbel. Maar we wijken af, eerst de kamelenrug op. Gaandeweg Gobi!