Laos - Vientiane

Oranje boven

Laos, Vientiane -

Je kent ze wel, de hotelkamers cum balkonnetje met zicht op niets. Nou ja, niets. Laat ons zeggen: met zicht op een muur, wat dakpannen en een diepe stenen kloof tussen twee gebouwen. Niet echt een plek om lekker te zitten, maar wel handig om een wasje te drogen. Tenminste, dat dacht ik toen. Met de broeierige temperaturen van het middaguur en niet het minste spatje wolkentraan in zicht, was ik niet voorbereid op dat ene zuchtje wind. Het is zo, helaas, dat het oranje Mongolië t-shirt in de stenen ravijn is gewaaid en op het golfplaatdakje van de buren is beland. En het is tevens zo dat wederom een nieuw McGyver avontuur zijn aanvang vond.

Het doel van de missie is duidelijk: de bevrijding van het oranje kledingstuk. In het strategie-overleg wordt al gauw een consensus bereikt: de vistactiek, naar het inspirerende voorbeeld van de Vlaamse foorkraam met rubberen pluimvee. In het voor de avontuurlijke reiziger niet te versmaden rampenplanetui vinden we een arsenaal aan mesjes, naalden, draad en andere bricolaria van variabel nut. We kiezen de wapens voor de strijd en de creatieve hersenspinselen vieren hoogtij bij het ontwikkelen van de Freedom Angler 2000, een ingenieus staaltje vistechnologie.

Kapitein McGyver leidt de missie en waagt zich aan de rand van de duizelingwekkende diepte, gewapend met niets dan moed en de Freedom Angler 2000. Zijn lieftallige assistente Joyce Dolittle houdt de adem in. De spanning valt te snijden. Het experiment levert helaas niet het verwachte resultaat op. Terug in het laboratorium wordt na een tweede strategie-overleg werk gemaakt van de ontwikkeling van de Sticky Bottle Bomb 2000, spitstechnologie in de elitaire cirkels van de kleefwetenschappen. Na een minutieuse herpositionering van het oranje shirt naar een meer strategisch gelegen punt vangt de Freedom Angler 2000 niet langer bot: oranje boven!

Deze missie volbracht, trekken Kapitein McGyver en zijn lieftallige assistente Joyce Dolittle erop uit om de met vriesdood bedreigde Bia Lao te bevrijden uit de klauwen van het koelingsapparatus. Gewapend met niets dan moed en de Bottle Opener 2000 wagen zij zich wederom onbaatzuchtig aan een adembenemend avontuur. Wat zou er geworden van onze planeet zonder deze heftige helden?