Tibet - Yamdrok Tso

Piekmomenten

Tibet, Yamdrok Tso -

De monniken van het Ganden klooster geven het startschot voor onze wandeling op het Tibetaanse plateau – 60 km van Ganden naar Samye op 4 stapdagen. De yakhoeder op zijn katoenen gympies en de taaie yaks walsen moeiteloos door de ijle lucht en het ruwe terrein. Wij daarentegen moeten elke zoveel stappen met schreeuwende longen halte houden om naar adem te happen en het bonkende hart rust te gunnen. Het is allemaal net iets te steil, te stenig en te hoog. De vooropgestelde 4 tot 5 dagelijkse stapuren worden er al gauw 8. Uitgeteld vallen we ‘s avonds in een vriesvaktent, dankbaar om de welgekome warmte van het ganzenbedje. Vooral op dag twee, langs een steil sneeuwpad, moeten we de limieten van ons uithoudingsvermogen verkennen en reserves aanboren waarvan we niet eens wisten dat we ze hadden. Verkleumd, tandenknarsend maar lichtjes euforisch halen we de Shung Pass op 5250 meter. Vanaf nu gaat het alleen nog bergaf. Ja! En we leven nog. Dubbel ja!

Al onze aandacht gaat naar het luchhappen en voetsleuren zodat we niet merken dat het felle zonlicht ons tere blanke vel langzaam maar zeker verschroeit. Het is een zware tocht voor ons nicotinejagers en bierbrouwers, maar het panoramajuweel maakt alles goed. Op dag vier bereiken we Samye klooster en rollen we bebleind en tweedegraads verbrand in onze ouwe trouwe Toyota Landcruiser. James, to the border!

Langs het Yamdrok Tso meer gaat het naar Gyantse en Shigatse en de ontelbare beschermers, kwastparels en steengebeden. Zelfs een heidene wordt stil van zoveel godenpracht.

Aan het Everest Base Camp worden we dwerg en kietelen we de teentjes van de grootste reus op aarde. We hebben Tibet gezien en gevoeld. Met een rugzak vol herinneringen en zwarte markt Roepies steken we de Friendship Bridge over, klaar voor Kathmandu.