Plan B

België, Antwerpen -

We komen er niet in. Na de rellen in Tibet gingen de deuren dicht. Even was er nog sprake van op 1 mei de grens weer open te stellen. Heel veel Chinezen hebben namelijk die week vrij. Er komt dan een gigantische toeristenstroom van consumerende middenklassers op gang. Ook richting Tibet, dat jaarlijks toch zo’n 5 miljoen reizigers herbergt. Even leek het er dus op dat we konden doorgaan met Plan A. Enkele dagen geleden kwam echter de bevestiging uit Lhasa dat we onze reisplannen zullen moeten herzien. De grens blijft dicht.

closed 1

De rellen zijn nog niet volledig doodgeknuppeld en De Vlam moet half juni nog naar het dak van de wereld. Er moeten ook nog wat hoogwaardigheidsbekleders een olympisch toneeltje opvoeren. Kortom, even niet storen nu. Gisteren schreef De Standaard (doorgaans een vrij betrouwbare bron) dat ruim tienduizend buitenlandse studenten aan Chinese universiteiten in juli en augustus het gastland uit moeten. Ook als ze zijn ingeschreven voor het volgende schooljaar moeten ze toch even gezamenlijk oprotten. Ik kan nog uren doordraven over alle maatregelen die nu genomen worden om het sprookje tot een goed einde te brengen, maar dat brengt me te ver weg van Plan B.

We zouden slechts een tiental dagen bezig geweest zijn met naar, in en uit Tibet te reizen dus Plan B behoefde geen drastische denktankactiviteiten. Even speelde ik met de gedachte om naar het Chinese tropische eiland Hainan af te zakken en me daar op mijn luie kont bij het vijfsterrenzwembad neer te planten met een stapel boeken. Maar zo wil ik geen reis beginnen. Ik kan me voorstellen dat ik dat leuk zou vinden na de jeeptocht van 5O dagen door de Mongoolse woestenij zonder sanitair. Of als adempauze tussen twee hectische zenuwslopende werkroosters (die ik gelukkig niet heb). Niet dus. Als ik dan toch langer dan gepland in China zal zijn, dan ga ik maar op verkenning in de natuurpracht. Ik zou geen Belg zijn als ik niet aan compromissen deed: ik ga dus naar het prachtige Jiuzhaigou National Park en logeer in het… jawel, Sheraton *****. Aan Chinese prijzen uiteraard. Totaal politiek incorrect, maar wel Belgisch absurd. Vandaar neem ik de hobbelbus naar Songpan om het paard te zadelen voor een vierdaagse trektoch naar Ice Mountain op 4000+. Krijg ik toch een beetje het (letterlijk) adembenemende Tibetgevoel. En dan gaat het richting Chengdu waar ik weer vlotjes overstap op Plan A. Zo, geregeld!

Of toch niet? Ik kreeg onlangs een mailtje van British Airways met het nieuws dat heel wat vluchtschema’s worden gereorganiseerd vanwege de kinderziekten van de gloednieuwe Terminal 5 op Heathrow. Ook ons vluchtschema is besmet. Ik zou op de hoogte gebracht worden van de wijzigingen, maar dat mailtje laat nog steeds op zich wachten. Ondertussen staat onze vlucht Brussel-London wel op het dieprode status “Cancelled”. De vlucht London-Peking gaat voorlopig gewoon door en London ligt om de hoek, dus ook deze horde wordt wel zonder kleerscheuren genomen. Mijn alfabet telt zo’n 26 lettertjes. Er is nog altijd plaats voor een Plan Z.

Update: Het bericht over de buitenlandse studenten die Beijing moeten verlaten tijdens de OS wordt in de Chinese pers tegengesproken. www.chinadaily.com.cn Wie moet je nog geloven?

Update: De horde Brussel-London is genomen. We vertrekken een vlucht vroeger. Kennelijk vinden ze een transfertijd van 1 uur net iets te riskant gezien de moeilijkheden met Terminal 5. De Chinese pers ondertussen spreekt het bericht dat we Tibet niet in kunnen tegen. Te laat. We hebben onze reisplannen gewijzigd en eisen onze centen terug. Die zouden deze week nog met Western Union teruggestort worden. Alle problemen zijn nu (even) van de baan. We kunnen gaan aftellen…

Dit schreef Sarah op foto's

1 reactie

  • Heel veel reisplezier, ga mooie dingen zien en schrijf erover! En nog hartstikke bedankt voor jullie klus inzet; geweldig lief.

    Dit schreef Kittekat op 10 May' 08 om 20:54