Praha

Tsjechië, Praag -

Ik had zowat alle last minute zonnewarmte opgezocht. Zonder succes. De Canarische Eilanden waren volgeboekt. Op La Gomera was nog een huisje te krijgen, maar geen vlucht. Dat schiet ook niet op. Israël stond – achteraf gezien maar goed – niet op mijn lijstje. Een weekje Cuba zou al direct een paar klompen goud gaan kosten. Dat vond ik erover. Zon met kerst zou niet lukken, zoveel was duidelijk. Dan maar gaan citytrippen. Praag stond nog op het verlanglijstje. Snel naar de bib voor wat reisgidsen en naar de kampeerwinkel voor schapenwollen thermisch ondergoed. De zonnecrème blijft in de kast.

Met Sky Europe ben je vanuit Brussel op een dik uur in Praag. Een bus- en metrorit later lig je op een *****bedje aan de Moldau. In Praag is het echt wel kerst. Het plein in de oude stad is één grote kerstbal. Houten poppetjes, kitscherige kristal, smeulende worsten, zoete broodjes, geroosterde kastanjes, blauwe engeltjes, een orkestje met hoempa-muziek inclusief dansende vlechtjes. Het kan niet op. Wat ook bij een Praagse kerst hoort is een klassiek concert in één van de vele kerken en concertzalen. Het aanbod is enorm. We kiezen voor een concert in het beroemde Rudolfinum, thuis van het even beroemde Tsjechische Filharmonisch Orkest. We rollen van het ene beroemde aria in het andere, worden meegesleept in een theatrale Dvorak en walsen tenslotte de monumentale concertzaal uit op de noten van Stille Nacht.

Praag zou Praag niet zijn zonder de Art Nouveau en Jugendstil. Overal vind je fraaie stijlelementen van deze beweging: een prachtige mozaïek op een gevel, geometrische lusters in een koffiehuis, glasramen in een kathedraal. We genieten van deze pracht in het oude raadhuis, U Obecni Dum, waar niet minder dan drie restaurants pronken met de parels van dat tijdperk. De prijzen zijn helaas van een nieuwer tijdperk. De goedkoopste fles wijn op de kaart kost algauw 2000 Kronen. Gelukkig zijn er in de minder toeristische wijken van Praag nog eenvoudige restaurantjes die de simpele maar heerlijke Tsjechische keuken op je bord brengen. Daar horen steevast knoedels bij. En varkensvlees. En een Becherovka die je lekker opwarmt alvorens je weer de ijskoude straat opmoet.

In een niet zo ver verleden bracht ik de werkuren door in een bibliotheek. Wanneer ik de kans krijg om deze historische werkplekken te bezoeken, laat ik die niet links liggen. Het Strahovklooster herbergt twee zulke zalen die uitpuilen van de barokke overdaad. Hier te zitten op een fluwelen stoel met een spannend boek in de hand. Of weg te mijmeren bij een van de vele globes die een oude wereld in kaart brachten…

De nieuwe tijd laat zich bewonderen in de Galerij van Praag, waar vooral het kubisme en het realisme van de Tsjechische kunstenaars je bijblijft. De nieuwste tijd is neergepoot in de vorm van een dansend gebouw, ook wel Ginger & Fred genoemd. Ik word er niet echt warm van. Geef mij maar de prachtige huizen langs de oever.

Ironisch genoeg moet je eerst de trapzaal van een van de vele casino’s door alvorens je het Museum van het Communisme bereikt. Hier zijn de ondergesubsidieerde stoffige zalen bevolkt met stenen beelden van voormalige helden als Lenin, Marx en Stalin. De interieurs van een winkel (zonder voorraad), een klaslokaaltje en een verhoorzaal van de geheime politie brengen je in de sfeer van een niet zo ver en somber verleden. Een documentaire schetst een beeld van de studentenrevoltes en de Fluwelen Revolutie. Aan de terreur kwam een einde en Jan Palach is nu een plein.

Praag is een mooie en boeiende stad. Ze doet denken aan St.Petersburg met haar statige brede boulevards, maar ze is beter onderhouden. Ze doet denken aan Moskou, maar de mensen zijn iets minder grauw. Ze heeft niets van een last minute zonnig eiland. Al heeft de sauna met panoramisch zicht op 25 hoog wat dat betreft een en ander goedgemaakt. Vijf lagen kleren op een hoopje, poedelnaakt Becherovka uitzweten. De zon denk je erbij.

Dit schreef Sarah op foto's

4 reacties

 • Sarah,
  ik ben stikjaloers op jullie: terwijl jullie daar kunnen genieten van de lekkere koelte van Praha, is het hier in Ho Chi Minh-City veel te warm, echt bakken. In het Ho Chi Minh-museum zag ik vandaag overigens ook de kamderaden Lenin, Stalin en Marx. En "nonkel" Ho natuurlijk.
  Het verkeer is hier trouwens ni te vergelijken met de rustige straten van Praha… http://www.youtube.com/watch?v=h0-_gYHB00A&feature=related daarom (voor wat rust) ben ik vandaag naar dat museum geweest en ook naar den direntuin (ik denk dak er Thomas gezien heb, hij leek er in elk geval sterk op 😉 CU
  dus geniet nog van de rust ginder

  Dit schreef Johan op 5 January' 09 om 17:36
 • Wat hebben we weer genoten van je uitstap!!
  Een bezoek aan Praag staat ook op ons verlanglijstje.
  De familie (Johan en Sarah) zijn weer eens op stap!!! elk op een andere kant van het continent
  Wij wensen en hopen dat in 2009 al je dromen zouden uitkomen:
  zonneschijn,veel liefde
  een goede gezondheid en veel vreugde
  een jaar vol romantiek
  Maria en André

  Dit schreef Maria Buys op 11 January' 09 om 05:26
 • Ook voor jullie het allerbeste: gezond, gelukkig en genieten.

  Dit schreef Sarah op 12 January' 09 om 11:04
 • Alweer een mooi reisverslag van een stad die ook op onze lijst staat. We zijn vorig jaar in de Bohemen geraakt, maar Praag lag net iets te ver, wij hielden het bij boswandelingen, campings en vrij kamperen met het busje.Tsechie is een prachtig land!

  Dit schreef thomas op 28 January' 09 om 14:59