Roze bril

Nepal, Pokhara -

Plots ben je het zo zat. Je wordt aangesproken, aangekeken. “Hasj? Opium? Smoke?” of “Please ma’m lookie, no buy, only lookie!” of “me no food”. Je wilt je hoofd keren en snauwen naar het dealerjochie “Zie ik eruit als een junkie dan?”, naar de rimpelverkoopster “Neen, ik wil niet kijken naar jouw oud zilver!” of naar het bedelkind “Heeft je koning geen hapje voor je dan?” Iedereen knikt namaste. Iedereen wil wat van je.

Je bent de kassakoe, de miljonair. Waar je blij om mag zijn, waar je jezelf gelukkig om mag prijzen, wordt een bron van ergernis en ongemak. Je bent geboren in de eerste wereld, loopt lekker staatsgesponsorde vakantie in de derde wereld en haar hongerige blik irriteert je. Het is een doorn in het oog van jouw roze bril. Langzaam sijpelen de statistieken, de nieuwsberichten en de lessen wereldgeschiedenis door tot in alle vezels van je voelen. Jij bent geboren in het rijke westen en je bent de minderheid. Jij bent de welvaart en leeft de zonnige kant van de medaille. Jij bent munt, de ander kop van jut.

Plots ben je het zo zat. Je staat op, kijkt in de spiegel en stelt jezelf de vraag “Zou je met hen willen ruilen?”. Van achter de roze bril bengelt ongemakkelijk de traan van onmacht. Het stille antwoord op een retorische vraag.

Dit schreef Sarah op

3 reacties

 • en anders ga je toch gewoon naar een luxueus hotelleke?

  Dit schreef thomas op 29 November' 05 om 13:20
 • Hey Sarah, Ik geniet nog altijd mee van jullie reis.
  Het stukje roze bril doet een snaar van herkenning en een belletje van
  een viool rinkelen in mijn ziel. Ik heb dit soms al; met “vreemden” die
  de dakloze krant verkopen….
  BTW ik ben wel wat laat maar een heel gelukkige verjaardag. Mich

  Dit schreef Mich op 30 November' 05 om 10:16
 • Willy Bogaerts en ik zaten hier in het koude Antwerpen te kijken naar
  het verloop van je reis – we wisten niet dat het een luxe trip was.
  Geniet er nog van. Wij kunnen alleen maar hopen dat het brugpensioen op
  58 blijft.
  Groeten uit Antwerpen

  Dit schreef Kristien Wynants op 30 November' 05 om 16:08