Soepkieken met rijst

China, Ping'an -

Op een paar uur rijden van Yangshuo ligt de Dragon Backbone, een zee van rijstterrassen die trapsgewijs, als de schubben op een drakenrug, vallei in en vallei uit de bergwanden vulllen. Momenteel is de rijst aan het groeien. Hier en daar wordt nog een terras omgeploegd met behulp van ossen. Heel sporadisch zie je een oud vrouwtje gebukt een terrasje oogsten, maar de grote oogst zal nog zo’n vier maanden op zich laten wachten. Na weken van (meestal) zon en hitte en net nu we een hele dag wandelen tussen de rijstterrassen en dorpjes, gaat het regenen. Niet zomaar een buitje, neen, de regen valt met bakken uit de hemel. Niet even, neen, de hele dag en nacht en ook de volgende dag. Mijn nieuwe bergschoenen houden een drietal uur stand. De rest van de wandeling wordt het tenen soppen in natte sokken. Het zijn dan ook geen plassen meer. Het pad lijkt wel een rivier geworden. Op de droge kamer, in de droge bagage liggen onze droge regenbroeken en regenjassen. Het was een verrassingsaanval. Met een lekke flinterdunne plastic poncho, haren die plakken op de wangen, kousen als theezakjes in een plas, ben ik net een soepkieken. Een soepkieken tussen de rijst. Heel af en toe, onder de beschermende paraplu van de gids, haal ik de camera uit de waterdichte tas om het landschap vast te leggen op de gevoelige plaat. Erg mooi, erg uniek en erg nat.

Drie dagen later, de schoenen zijn net droog, de Chinagids gaat per post huiswaarst, zijn we een laatste nacht in Beijing. Kees hangt voor de buis tot in de vroege uurtjes voor de live uitzending Oranje vs de Italianen. Een rij bierflesjes, een volle asbak en een 3-0 zege later, gaat het richting Ulaanbaatar, startpunt van een jeeptocht van vijftig dagen door het westen en zuidwesten van Mongolie. We bereiken de grenzen van WiFistan. Het internet gaat weer per modem en lekker traag. Tenminste, als de elektriciteit het doet. Je volgt ons wellicht niet meer op de voet. Denk maar: geen nieuws, goed nieuws.

Dit schreef Sarah op foto's

6 reacties

 • De grote rit gaat dus beginnen? Spannend! Neem je een extra kussentje mee? OF zijn de zittingen van oude russische jeeps tegenwoordig niet meer van karton gemaakt maar gewoon van zacht materiaal.
  Ik zal jullie verslagen missen. De grote regelmaat én de mooie schrijfstijl bevielen me erg goed, een welkome afwisseling tijdens het oersaaie werk, een fijn moment van genieten van taal, een momentje om reisherinneringen op te halen. Opvallend toch dat de leukste verhalen de verhalen over afzien zijn. Over wakker worden, drijvend in een vijver, terwijl de tent toch echt op een veldje was neergezet, over ijs op een slaapzak en een lift in een pickup-truck bij -10. Over letterlijk volgescheten WC’s en voedselvergiftigde reisgenoten die denken dat ze dood gaan.
  Veel plezier in de jeep. Ik kijk uit naar jullie volgende verhalen. Zonder twijfel krijgen we de overtreffende trap van afzien te lezen. Ik kan niet wachten!

  Dit schreef Hank op 14 June' 08 om 07:34
 • @Hank: We kijken zelf ook uit naar de overtreffende trap. Afzien? Leven is met plezier alle dagen een beetje sterven,niet? Oh, ik hoor de claxon van het 4×4 busje. We moeten gaan! Over & out.

  Dit schreef sarah op 15 June' 08 om 04:38
 • Ja, Kees zal zich, als zovele noorderburen, opperbest voelen nu Oranje niet enkel de Azurri, maar ook die andere Bleus opzij gezet hebben (met zeven goals).
  Op het werk worden al vage afspraken gemaakt om in Bergen Op Zoom naar de kwartfinales te gaan zien, want dichter bij voetbalgekte komen we hier in Belgie de komende jaren echt niet…
  Hop Holland Hup!!!!
  Ciao ciao
  Thomas

  Dit schreef thomas op 15 June' 08 om 13:03
 • toch een oranje jeep hoop ik?
  groetz
  gunt

  Dit schreef gunther op 21 June' 08 om 18:52
 • misschien wel oranje, maar van russische makelij?

  Dit schreef thomas op 25 June' 08 om 19:21
 • Huh De Sokkensop backt to China/MONGOLié again?? ,……alweer een fantastische verhaal…ik zal je te gekke verhalen weer helemaal volgenen by the way, ik ben net thuis van het geweldige patagonië…Trek..!hopenlijk heb jij ook zo genoten van mijn verhaaltjes…!!!hhahaha