Zonnekuren

Egypte, Hurghada -

Vakantiekriebels. Ik heb ze telkens weer. Die aangename spanning, het hart gaat net iets sneller slaan. Er is een nieuw avontuur op til en het is weer tijd voor lijstjes maken, grasduinen in reisgidsen. Koffertje inpakken en vouwen. Koffertje uitpakken. Koffertje terug inpakken en proppen dan maar. Vakantiekriebels dus. Maar deze keer was het anders. Heel anders…

Ik vertrok uit een zwaarbewaakte canvastent met scanners. De vertrekhal was er niet meer. Mijn vertrekhal. Boem! Gewoon aan diggelen in een bloedbad in een daad van blinde haat. Een kamikazeterrorist heet nu zo iemand in de media. Ik kan me vergissen maar ik woon niet in Japan en het is geen Tweede Wereldoorlog. Noem de dingen gewoon wat ze zijn. Een terrorist. Volgens mij droeg hij een bomgordel en heeft hij zichzelf en een hoop vakantiekriebels in Zaventem naar de verdoemenis geholpen. Die hadden we moeten zien aankomen hoor je sommige mensen zeggen. Ik dus door de feesttent naar het vliegtuig. Het vliegtuig met bestemming moslimland. Ben je gek, zou je dat wel doen, misschien niet de beste timing…. blablabla. Hier en daar kreeg ik gefronste wenkbrauwen te verwerken. Mensen met angst denk ik dan. Dat, of ik ben naïef. Vijf uur en een rustige vlucht later land ik in Hurghada, Egypte waar Shams me met open armen ontvangt.

We bezoeken Mini Egypt Park, een openluchtcatalogus van de bezienswaardigheden van Egypte. We varen een stuk de zee in op zoek naar dolfijnen die zich vandaag helaas niet tonen. Al snorkelend ontdekken we de veelkleurige bewoners van het koraalrif. We hangen vaak op het strand, simpelweg genietend van de weldaad van de zon. Wat een salamander kan, kunnen wij ook. Simpelweg genieten van de zon.

De ‘woestijnvos’ is de bijnaam van de gids die ons naar een oase loodst in de buurt van een Bedoeïenendorpje in de woestijn. Dankzij een ondergrondse bron in een ravijn wordt het dorp, na de bouw van een put, voorzien van water. ‘s Avonds krijgen we heerlijke gerechten voorgeschoteld. Maar eerst zijn we getuige van een prachtige zonsondergang.

Een verblijf in Egypte zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan de soek
. Hier vinden we verse groenten en fruit voor een spotprijs. We keuvelen onze avonden tot een eind op terrasjes met heerlijke lassi’s.

De avond van mijn vertrek brengt Shams me naar de luchthaven. Er mag niet geparkeerd worden. Een snelle kiss and ride wordt toegestaan. Ik en mijn tas gaan vier keer door de scanners. Na het luchtruim wacht mij de feesttent. Waar niets te vieren valt.

Dit schreef Sarah op foto's

*

*